انوار - حجت الاسلام میرتاج الدینی معاون رئیس جمهور در اجرای قانون اساسی در واکنش به سخنان سخنگوی شورای نگهبان تأکید کرد: طرح هر گونه مطلبی از جمله کمیسیون ملی انتخابات یا هیئت ملی انتخابات برای نظارت بر عملکرد دولت برای برگزاری انتخابات باعث تضعیف جایگاه قانونی نظارت و جایگاه شورای نگهبان است.
وزیر کشور نیز تأکید کرد: برگزاری انتخابات بر عهده قوه مجریه است.در همین حال عوض حیدرپور به خراسان گفت: این طرح در مجمع تشخیص مصلحت نظام در حال بررسی است.
حجتالاسلام میرتاجالدینی در گفتوگو با ایسنا، درباره اینکه گفته میشود از سوی برخی نمایندگان پیشنهاد گرفتن مسوولیت برگزاری انتخابات از سوی دولت مطرح شده و سخنگوی شورای نگهبان نیز آن را اجرایی عنوان کرده است، گفت: تا آنجایی که ما اطلاع داریم، چنین چیزی در مجلس و از سوی نمایندگان مطرح نشده و در کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس نیز در این ارتباط بحثی صورت نگرفته و آنها دنبال چنین موضوعی نیستند. معاون رئیس جمهور در اجرای قانون اساسی افزود: در کشور ما طبق اصول قانون اساسی تفکیک قوا وجود دارد و براساس اصل 60 قانون اساسی امور اجرایی بر عهده قوه مجریه است و برگزاری انتخابات نیز کار اجرایی صرف است، بنابراین برعهده قوه مجریه است و نظارت بر آن نیز بر اساس اصل 99 قانون اساسی برعهده شورای نگهبان است. میرتاجالدینی با بیان اینکه انتخابات در کشور ما مردمی است و با کمک مردم انتخابات توسط وزارت کشور برگزار میشود، تصریح کرد: چنین پیشنهادی(گرفتن مسئولیت برگزاری انتخابات از دولت) اجرایی نیست و با شاکله قانون اساسی نیز مغایرت دارد. وی با اشاره به انعکاس سخنان سخنگوی شورای نگهبان در برخی از رسانهها با تاکید بر اینکه اگر فرض بگیریم که سخنان ایشان در ارتباط با کمیسیون ملی انتخابات به درستی در رسانهها منعکس شده باشد، تصریح کرد: طرح اینگونه مطالب و مباحث تحت هر عنوانی از جمله کمیسیون ملی انتخابات یا هیات ملی انتخابات برای نظارت بر عملکرد دولت در امر برگزاری انتخابات در واقع باعث تضعیف جایگاه قانونی نظارت و جایگاه محترم شورای نگهبان در این خصوص میباشد، چراکه در قانون اساسی ساز و کارهای لازم جهت نظارت بر امر انتخابات اندیشیده شده است و طرح هر مجموعه نظارتی دیگر موازی با شورای نگهبان برخلاف قانون اساسی است. معاون رییس جمهور تصریح کرد: کسانی که چنین ایدههایی را مطرح میکنند با انگیزههای سیاسی به طرح چنین مباحثی میپردازند و انتظار از سخنگوی شورای نگهبان این است که در مقابل چنین تفکراتی که باعث تضعیف نظارت شورای نگهبان و همچنین تضعیف جایگاه دولت در امر انتخابات میشود، مواضعی شفافتر و محکمتر اتخاذ کنند.
در همین حال ایسنا گزارش داد مصطفی محمدنجار وزیر کشور در حاشیه جلسه هیات دولت گفت: برخی از اظهارنظرهایی که این روزها در مورد گرفتن اختیار برگزاری انتخابات از دولت مطرح میشود، مبنای قانونی ندارد. نجار ادامه داد: اگر قرار باشد انتخابات را کسی یا جایی غیر از قوه مجریه برگزار کند، این باعث بحث تداخل قوا در امور یکدیگر میشود. نجار با بیان این که برگزاری انتخابات بر اساس قانون به عهده قوه مجریه است افزود: وزارت کشور همه وظایف خود در خصوص انتخابات را انجام داده و در مورد انتخابات ریاست جمهوری یازدهم نیز هماهنگیهای بسیار خوبی با شورای نگهبان دارد.
عوض حیدرپور عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و نماینده شهرضا در مجلس در پاسخ به این سوال که طرح اصلاح قانون انتخابات در حال حاضر در چه مرحله ای است به خراسان گفت: مجمع تشخیص مصلحت نظام در حال بررسی این طرح است. پس از این که کلیات به تصویب رسید به استحضار مقام معظم رهبری خواهد رسید.وی افزود: پس از تنفیذ ایشان این طرح برای اصلاحات نهایی به مجمع بازگردانده خواهد شد و با صلاح دید مجمع یا دولت لایحه تهیه می کند و یا مجلس طرح تدوین خواهد کرد.وی با انتقاد از واکنش های برخی مسئولان دولتی نسبت به این مسئله گفت: درهر انتخاباتی یک طرف برنده و یک طرف برنده نیست و طرفی که برنده نشده اغلب نسبت به برگزاری انتخابات انتقاداتی دارد بنابراین برای رفع هر گونه اشکالی پیش بینی شده نهادی غیر از وزارت کشور انتخابات را برگزار کند چرا که در حال حاضر هم وزارت کشور این کار را انجام نمی دهد بلکه ستاد انتخابات که در وزارت کشور مستقر می باشد کاربرگزاری انتخابات رابرعهده دارد.وی افزود: بنابراین دولت نباید اظهار دلخوری کند چرا که این کاری است که به صورت پروژه می تواند به نهاد خصوصی هم تنفیذ کرد و در دنیا هم مرسوم است.
حجتالاسلام علی عسگری مشاور پارلمانی رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص در گفتوگو با ایسنا، درباره احتمال حضور حسن روحانی در انتخابات آتی ریاست جمهوری و اینکه مدتی است نام وی به عنوان یکی از کاندیداهای احتمالی مطرح است، گفت: در اینباره از ایشان سوال کردم اما فعلا اظهارنظری نکردهاند. وی افزود: نظر خودم در این رابطه این است که آقای روحانی ثبوتا و اثباتا جزو چهرههای کارآمدی است که در فضای فعلی جهان و منطقه و با توجه به پیشینه و کارآمدی که در ارتباط با دیپلماسی جهانی و هسته ای داشته و مورد وثوق رهبری هم بوده است، میتواند در این ارتباط حرفی برای گفتن داشته باشد و باید در آینده منتظر تصمیم ایشان در این رابطه بود.
معاون پارلمانی مجمع تشخیص مصلحت نظام، تعیین سیاستهای کلی انتخابات در این مجمع را که مورد تاکید رهبری بوده و همچنین تصویب قانون نظام جامع انتخابات را مقدم بر هر فعالیت سیاسی در آستانه انتخابات دانست. عسگری در این رابطه یادآور شد: البته یکبار در رابطه با سیاستهای کلی انتخابات در مجمع بحث شد و تجمیع انتخابات به تصویب رسید اما مباحث بعدی در رابطه با اجرا، نحوه تبلیغات و هزینههای تبلیغاتی، کار را متوقف کرد. البته در ابلاغیه جدید مقام معظم رهبری بر این موضوع تاکید شده است. وی با اشاره به دیدار آیتا... یزدی با علی لاریجانی و تاکید وی در رابطه با تصویب قانون جامع انتخابات، گفت: من فکر میکنم ما ابتدا باید دورخیز نظام و کارآمدسازی بحث انتخابات را در حوزههای مختلف داشته باشیم، چراکه با وجود تنوع و تکثر عناصر اثرگذار در انتخابات، قانون مهمترین این عناصر به حساب میآید.عسگری در ادامه این گفتوگو با ارائه تحلیلی درباره نحوه حضور جریانات مختلف در انتخابات آینده ریاستجمهوری تصریح کرد: قطعا اصلاحطلبان در این انتخابات کاندیدا خواهند داشت و حتی شاید تنوع کاندیدا را در این جریان شاهد باشیم و بعد هم در دقیقه 90 روی یک فرد تجمیع صورت گیرد. اصولگرایان هم همین حالت را خواهند داشت، یعنی کاندیداهای متنوعی حضور خواهند یافت و ممکن است در دقیقه 90 روی یک نفر تجمیع کنند.
محمدباقر قالیباف شهردار تهران در گفت وگو با ایسنا با بیان اینکه فعلا در مورد انتخابات ریاستجمهوری اظهارنظری نمیکند، در واکنش به اخبار منتشر شده در خصوص نامزد شدنش در انتخابات ریاستجمهوری یازدهم، گفت: این موضوع را باید از همانهایی که چنین خبری را مطرح کردند بپرسید، البته در این رابطه روابط عمومی شهرداری پاسخ لازم را داد.
حجتالاسلام حمید رسایی نماینده مردم تهران و عضو شورای مرکزی جبهه پایداری انقلاب اسلامی در گفتوگو با فارس، درباره فعالیت این جبهه برای انتخابات آینده ریاستجمهوری گفت: جبهه پایداری درباره مصادیق انتخابات ورود نکرده است اما در عین حال موضوع انتخابات را رصد میکند.وی با بیان اینکه همانطور که سخنگوی این جبهه تاکنون چندبار اعلام کرده، جبهه پایداری زمان فعلی را وقت مناسبی برای ورود به تعیین مصادیق انتخابات ریاست جمهوری یازدهم نمیداند، تصریح کرد: در حال حاضر فعلاً مهمترین بحث مطرح در جبهه پایداری تکمیل اساسنامه و تائید آن توسط علما است.رسایی تاکید کرد جبهه پایداری بعد از تایید اساسنامه بحث انتخابات را آغاز می کند.عضو شورای مرکزی جبهه پایداری خاطرنشان کرد: اساسنامه جبهه پایداری مراحل نهایی خود را طی میکند و انتظار میرود در روزهای آینده نهایی شود.
هم چنین جلالی یک عضو جبهه پایداری انقلاب اسلامی گفت: اساسنامه جبهه پایداری انقلاب اسلامی تنظیم و جهت اخذ نظر برای آیت ا... مصباح یزدی ارسال شده و ایشان هم نظر خود را در این خصوص بیان کردهاند که دوستان در حال اصلاح اساسنامه هستند.اساسنامه جبهه پایداری انقلاب اسلامی نقشه راه جبهه پایداری در آینده می باشد و بعد از اصلاحات اساسنامه و انتخاب دبیر و اعضای شورای مرکزی جدید، بحث انتخابات ریاست جمهوری کلید خواهد خورد.
مذاکرات معاونان سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی و کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در استانبول با توافق طرفین برای تماس تلفنی جلیلی و اشتون برای برگزاری دور جدیدی از مذاکرات پایان یافت.براساس گزارش رسانه ها جزئیات بیشتری از این نشست که در مکانی سری برگزار شده منتشر نشده است.
همزمان لیبرمن وزیر خارجه رژیم صهیونیستی مدعی شد که زمان برای خاتمه مذاکرات با ایران نزدیک است. وی افزود: «ما این مذاکرات را با نگرانی دنبال می کنیم و امیدواریم شاهد نتایج اساسی باشیم.» مشروح این گزارش در پی می آید.
دیدار علی باقری و هلگا اشمید با توافق درباره برقراری تماس میان کاترین اشتون و سعید جلیلی پایان یافت. به گزارش ایسنا به این شکل تمامی توافقهای ایران و 1+5 در مسکو مبنی بر برگزاری گفتوگوهای کارشناسی و سپس دیدار معاونان و در صورت مثبت بودن گفتوگوها توافق برای تماس تلفنی جلیلی و اشتون به دست آمده است. علی باقری، معاون مذاکرهکننده ارشد ایران با 1+5 و هلگا اشمید، معاون رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز سهشنبه در استانبول در راستای توافق صورت گرفته در مذاکرات مسکو و در ادامه گفتوگوهای کارشناسی میان ایران و 1+5 با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردند. در این دیدار که روز سهشنبه انجام شد، دو طرف در ادامه مباحث فنی، حقوقی و سیاسی مطرح شده در نشست کارشناسی گفتوگو کردند و در نهایت توافق شد تا کاترین اشتون، هماهنگکننده 1+5 در مذاکرات با ایران با سعید جلیلی، مذاکرهکننده ارشد ایران با 1+5 تماس تلفنی داشته باشد. به گزارش تابناک از این مذاکرات که در مکانی سری در استانبول برگزار شد جزئیات بیشتری منتشر نشده است.مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در اظهاراتی پس از دیدار باقری و اشمید، اعلام کرد: همانطور که در مسکو توافق شده بود، مرحله بعد (برقراری) تماس میان اشتون (رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا) و دکتر جلیلی (دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران) خواهد بود. با این حال زمان برقراری این تماس تلفنی هنوز مشخص نشده است. نتیجه تماس تلفنی اشتون با جلیلی مشخص میکند که مذاکرات بعدی میان ایران و 1+5 در آینده نزدیک برگزار خواهد شد یا خیر. کاترین اشتون در کنفرانس خبری در مسکو اظهار کرد که "بعد از دیدار معاونان ـ اشمید و باقری ـ من مستقیم با آقای جلیلی صحبت میکنم برای این که درباره دیدار سیاسی بعدی تصمیم بگیریم و این که میتوانیم دیدار دیگری داشته باشیم یا نه."
به گزارش دیپلماسی ایرانی به نقل از آسوشیتدپرس طرفها بر دیپلماسی توافق دارند اما روند مذاکرات نسبت به دور نخست آن بسیار کند شده است همچنین بر اساس این گزارش مقامات اتحادیه اروپا بر این باورند که به نظر نمی رسد مذاکرات تا ماه سپتامبر از سر گرفته شود.از سوی دیگر به گزارش ایرنا "علی باقری" معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران ، برای دیدار با " احمد داوداوغلو " وزیر امور خارجه ترکیه روز گذشته و پس از مذاکره با هلگا اشمید وارد آنکارا شد. در همین حال ایسنا گزارش داد: باقری عصر چهارشنبه پس از پایان سفر به ترکیه به تهران بازگشت.
در همین حال لیبرمن وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی همزمان با برگزاری مذاکرات هلگا اشمید و علی باقری گفت که زمان برای خاتمه مذاکرات با ایران نزدیک است.
به گزارش ایسنا، روزنامه "اورشلیم پست" گزارش داد: آویگدورلیبرمن، وزیر امور خارجه اسراییل (رژیم صهیونیستی) روز سهشنبه گفت که مذاکرات میان ایران و 1+5 نمیتواند برای همیشه به درازا بکشد و «زمانی میرسد که مذاکرات باید خاتمه یابد و اقدام آغاز شود.»سخنان لیبرمن درباره ایران در کنفرانس خبری در بروکسل در طول نشست شورای مجمع اتحادیه اروپا و رژیم صهیونیستی درست زمانی مطرح شد که مقامات ایران و اتحادیه اروپا قرار بود در استانبول با یکدیگر دیدار کنند.
لیبرمن گفت: فکر میکنم پس از سه دور مذاکرات در استانبول، بغداد و مسکو، اکنون زمان رسیدن به نتیجه است. وی افزود: ما صبوریم، منتظریم و این گفت و گوها را با نگرانی دنبال میکنیم اما امیدواریم شاهد نتایجی اساسی باشیم. در همین حال به گزارش تابناک شائول موفاز، رهبر حزب کادیما در سرزمینهای اشغالی، با متهم کردن بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این کشور، در تلاش برای نابودی حزب کادیما گفت که هدف او یارکشی بیشتر از میان نمایندگان مجلس رژیم صهیونیستی برای آمادهسازی زمینه جهت حمله نظامی به ایران است.
به گزارش فارس به نقل از خبرگزاری فرانسه، در همین حال "لوران فابیوس" وزیر امور خارجه فرانسه در اظهاراتی اعلام کرد: «مذاکره با ایران درباره برنامه هستهای بحثبرانگیز این کشور پیشرفتی ندارد.»وی افزود: «به طور عینی و بیطرفانه، مذاکره میان قدرتهای بزرگ و ایران پیشرفتی ندارد. فرانسه مسیر دوگانه تحریمها و مذاکره را دنبال میکند.»وزیر امور خارجه فرانسه در ادامه خاطرنشان کرد: «در خصوص مذاکره ما پیشنهادات بسیاری را ارائه دادهایم. مهمترین بخش مذاکره به غنیسازی مربوط میشود. ما با ایران به عنوان کشوری بزرگ که مردمی بزرگ دارد برای بهره مندی از انرژی هستهای غیرنظامی و نه انرژی هستهای نظامی کاملا موافق هستیم.»
در همین حال به گزارش فارس خبرگزاری فرانسه در گزارشی به افزایش تعداد سانتریفیوژها در ایران علی رغم تحریم ها اشاره کرد.بنابراین گزارش، در دیدار مسئولان نظام جمهوری اسلامی ایران با رهبر انقلاب، تعداد سانتریفیوژهای فعال در ایران 11هزار دستگاه اعلام شد.رهبر انقلاب در بخشی از بیانات خود در این دیدار تأکید کرده بودند: غربی ها در آن دوره آنقدر گستاخ شدند که حتی هنگامی که مسئولان ما به سه سانتریفیوژ قانع شده بودند ، آنها مخالفت کردند؛ اما امروز 11 هزار سانتریفیوژ در کشور فعال است.این در حالی است که در گزارش 25 ماه مه آژانس بینالمللی انرژی اتمی، تعداد سانتریفیوژهای فعال در ایران 10 هزار دستگاه عنوان شده بود.این امر نشان میدهد که در همین فاصله ایران صدها دستگاه سانتریفیوژ را به سایتهای هستهای خود افزوده است و این در حالی است که دوران مزبور، دوران تحریمهایی است که رسانههای غربی تمایل دارند آنها را فلجکننده نام نهند.
میت رامنی، نامزد جمهوری خواه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ، از ایران خواست به عنوان پیش شرط هرگونه توافق با آمریکا، عملیات غنی سازی اورانیوم را متوقف کند.
به گزارش دیپلماسی ایرانی خبرگزاری بلومبرگ به نقل از وی که منتقد سیاست باراک اوباما ، رئیس جمهور کنونی آمریکا در قبال ایران است گزارش داد، توقف غنی سازی تنها مبنای هر گونه توافق است و به دلایل زیادی اجرای آن اهمیت دارد. وی در ادامه مدعی شد در صورتی که ایران غنی سازی را متوقف کند، نشان می دهد که تلاش برای تولید سلاح هسته ای را متوقف کرده است. گفتنی است رامنی روز شنبه وارد سرزمین های اشغالی می شود و موضوع ایران نیز در دستور کار ملاقات های وی با مقامات تل آویو قرار دارد.
یک مقام قرارگاه سایبری ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: اگر حملات سایبری عبث آمریکایی ها علیه کشورمان پایان نپذیرد، آنها پاسخ دندان شکنی دریافت خواهند کرد.به گزارش ایرنا ، این مقام آگاه ؛ این مطلب را در واکنش به بعضی اخبار منتشر شده از مبداء آمریکا مبنی بر احتمال حملات سایبری علیه تاسیسات هستهای ایران، بیان کرد.این مقام آگاه اظهار داشت: مسئولان آمریکایی باید جلوی اینگونه اظهار نظرهای خصمانه و غیر کارشناسی را بگیرند زیرا در غیر این صورت عواقب آن دامن آنها را خواهد گرفت. وی همچنین افزود: آمریکایی ها باید دکترین تهدید در برابر تهدید را جدی بگیرند و بدانند جمهوری اسلامی ایران نیز دارای توانمندیهای بالایی است و به آشوب طلبی پاسخ مناسب خواهد داد. پیش از این رادیو آلمان گزارش داده بود بنا بر ادعای یک شرکت امنیت شبکه در فنلاند ویروس جدیدی به دو واحد هستهای در ایران وارد شده است. این بدافزار پس از متوقفکردن فعالیت برخی از دستگاهها، موسیقی یک گروه موسیقی استرالیایی را از رایانهها پخش کرده است. میکو هیپونن، مسئول واحد پژوهش و تولید، شرکت فنلاندی "اف-سکیور" (F-Secure)، تولیدکننده نرمافزارهای ضد ویروس، میگوید اخیرا یک کرم رایانهای که عملکردی شبیه به بدافزار "استاکسنت" دارد، وارد شبکه واحدهای غنیسازی اورانیوم نطنز و فردو در ایران شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان بهترین راه حل برای بحران سوریه را در شرایط موجود عمل به طرح کوفی عنان دانست و افزود : لازمه اجرای موفق این طرح ایجاد آرامش و امنیت است.به گزارش خراسان رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت امور خارجه که صبح روز گذشته در نشست خبری هفتگی خود سخن می گفت در پاسخ به سوال خبرنگار خراسان که پرسید با توجه به پیشنهاد جدید علی لاریجانی مبنی بر تشکیل کمیته ای برای برگزاری انتخابات مجلس و ریاست جمهوری در سوریه با حضور مخالفان بشاراسد آیا سیاست رسمی ایران در مورد حمایت از ریاست جمهوری بشار اسد تا سال 2014 تغییر کرده است؟ تصریح کرد : موضع جمهوری اسلامی در مورد حمایت از سوریه از همان ابتدا چارچوب مشخصی داشته و آن حمایت از مردم سوریه در کنار حمایت از اصلاحات دولت سوریه است.وی افزود : برای انجام هرگونه اقدام مثبت در مورد این کشور باید ابتدا ثبات و امنیت در این کشور برقرار شود و درگیری هایی که با هدایت قدرت های خارجی در سوریه انجام می شود، متوقف شود چراکه ادامه اقدامات تروریستی در سوریه نه تنها به نفع مردم سوریه نیست بلکه امنیت منطقه را نیز به خطر می اندازد.مهمانپرست با اشاره به پیشنهاد لاریجانی در مورد سوریه اضافه کرد : برای رسیدن به نقطه مطلوب که مناسب شرایط داخلی سوریه باشد ممکن است دوستان طرح های مختلفی را ارائه کنند اما طرح کلی ایجاد فضای مناسب برای گفت وگو میان دولت و بخشی از مخالفان است که برای رسیدن به این هدف به نظر ما بهترین راه حل طرح آقای کوفی عنان است که در این باره رایزنی های خود را با دیگر کشورها در دستور کار داریم.
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی کشورمان در مورد جزئیات پیشنهادهای ایران به 1+5 در مورد بحران های منطقه ای از جمله سوریه و احتمال به شکست انجامیدن طرح کوفی عنان گفت: طرح ما در مورد سوریه، در شرایط فعلی حمایت از طرح آقای عنان به عنوان بهترین راهکارموجود است و مذاکراتی هم که تاکنون با نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه انجام شده در همین راستا بوده ، ضمن این که توافقی هم که برای تمدید حضور ناظران بین المللی انجام شد، به معنای این است که طرح آقای عنان در حال پی گیری است. مهمانپرست تاکید کرد : طرح کوفی عنان شکست نخورده هرچند جریاناتی به دنبال شکست این طرح و برقرار نشدن امنیت در سوریه هستند و برای موفقیت طرح عنان باید جلوی مداخلات خارجی گرفته شود.
دستیار ویژه وزیر امور خارجه در مورد اتهامات رژیم صهیونیستی به کشورمان در حادثه بمب گذاری در اتوبوس جهانگردان اسرائیلی نیز گفت : این فرار روبه جلوی صهیونیست ها سابقه داشته در حالی که آن ها خود در ترور رهبران فلسطینی و دانشمندان ایرانی نقش واضحی داشته اند.وی افزود : ما با هرگونه حادثه تروریستی که جان انسان های بی گناه را به خطر اندازد مخالف هستیم و از جمله حادثه اخیر در بلغارستان را هم بلافاصله محکوم کردیم.
در ادامه این نشست خبری خبرنگاری در مورد اتهام غربی ها علیه کشورمان در ایجاد اختلال در امر انرژی جهان پرسید که سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ با بیان این که این حرف ها دارای اساس و منطقی نیست، افزود : این غربی ها هستند که با فشارهای سیاسی خود علیه شرکت های نفتی ، امنیت عرضه انرژی و تعادل بازار را بر هم می ریزند ؛ اما ایران بارها اعلام کرده با تمام توان در ایجاد امنیت بازار انرژی تلاش خواهد کرد و در مقابل برهم زنندگان بازار با تدبیر عمل خواهد کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در مورد آخرین اقدامات وزارت خارجه در زمینه فجایع علیه مسلمانان در میانمار نیز گفت: حادثه این کشور باعث تاثر جهان اسلام شد وما بلافاصله در این باره موضع گیری داشتیم و از مقامات میانمار خواستیم حقوق مسلمانان میانمار را رعایت کند.وی اضافه کرد : تماس هایی با مقامات دولت میانمار داشته ایم و در حال پی گیری هستیم البته 2 کشور در پایتخت های همدیگر سفارتخانه ندارند و مسئولیت این کار را سفارت ایران در تایلند برعهده دارد هرچند طبق اخبار رسیده وضعیت در این کشور از گذشته آرام تر شده است.
خبرنگار دیگری از اقدامات وزارت خارجه در زمینه برگزاری اجلاس جنبش عدم تعهد از سخنگوی وزارت خارجه پرسید که وی در پاسخ گفت : این اجلاس که از 5تا 10 شهریورماه سال جاری برگزار می شود شامل 3 بخش است که مذاکرات کارشناسان در 5 و 6 شهریور، نشست وزیران امورخارجه در 7و8شهریور و اجلاس سران در 9و 10شهریورماه برگزار خواهد شد و وزارت خارجه به عنوان متولی اصلی کار محتوایی نشست خواهد بود و دستورکار و مباحث مورد نظر را وزارت خارجه دنبال می کند ضمن این که مسئولیت برگزاری نشست کارشناسان و وزیران امور خارجه بر عهده وزارت خارجه است و آماده کردن دستورکار برای اجلاس سران را هم پی گیری می کند.
در ادامه این نشست خبری سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در خصوص اتهام جاسوسی که رئیس جمهور موقت یمن به ایران نسبت داده ، ضمن رد این ادعاها ، تصریح کرد : مسائل داخل یمن باید متوجه موضوعات داخلی و اصلی این کشور که مطالبات مردم است باشد و طرح این ادعاها مشکلات این کشور را حل نمی کند.
خبرنگاری از مهمانپرست در مورد دستاوردهای احتمالی نشست معاونین ایران و 5+1 پرسید که وی پاسخ داد : در این مذاکرات پیشنهادهای جمهوری اسلامی برای گفت وگوها کاملا روشن بیان شده و پیشنهادهای طرف مقابل نیز شنیده شده اما هدف از این مذاکرات نزدیک شدن دیدگاه ها و رسیدن به یک تفاهم مورد قبول دو طرف است .سخنگوی وزارت امورخارجه تصریح کرد : اگر این مذاکرات به نتیجه مناسبی برسد که در یک دوره زمانی هم نگرانی های طرف مقابل رفع شود و هم حقوق ما به طور کامل حفظ شود می توان به آینده آن امیدواربود؛ علاوه بر این ما هم اعلام کردیم که اقداماتی را انجام می دهیم تا همکاری ما با آژانس به شکل خوبی ادامه یابد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوال دیگری درباره آخرین وضعیت شکایت ایران از روسیه برای دریافت غرامت سامانه موشکی اس 300 اظهار داشت: مسائل مربوط به قرارداد فروش سامانه اس 300 روند عادی و طبیعی خود را طی می کند و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
مهمانپرست در خصوص اقدام وزارت خارجه در انتقال ایرانیان از سوریه نیز گفت : با توجه به تلاش های انجام شده برای نا امن کردن دمشق ما نیز مسائل ایمنی را به اتباع خود در این کشور گوشزد کرده و کسانی را که نیازی به حضور آن ها نبود بازگرداندیم .وی در مورد وضعیت زائران ایرانی نیز اظهار داشت : مسافرت به سوریه از طریق مرزهای زمینی قطع شده و پروازهای هوایی نیز کاهش یافته است.سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد : حفظ ایمنی و جان اتباع ایرانی برای ما مهم است اما اوضاع دمشق نسبتا آرام شده و اقدامات مقامات سوری در سطح خوبی انجام شده و فکر میکنیم مردم و ارتش سوریه توانایی برای دفاع از کشورشان دارند.وی خطاب به کشورهای مداخله گر در امور سوریه تصریح کرد : نا امنی در سوریه نا امنی در منطقه را به دنبال خواهد داشت و کسانی که به ایجاد ناامنی در سوریه کمک می کنند باید آماده تحمل تبعات آن در کشورهای خود باشند.دستیار ویژه وزیر امورخارجه در مورد سفر هیئت عالی رتبه اقتصادی سوریه به تهران نیز گفت : موضوع همکاری های ایران و سوریه چارچوب خود را دارد و طبق برنامه انجام می شود و برنامه هیئت های اقتصادی بر اساس پروژه های طرح شده ادامه دارد.
مهمانپرست در پاسخ به سوالی در مورد خبرهای منتشر شده در مورد اجاره زمین به قطر و افغانستان برای کارهای کشاورزی با بیان این که سرمایه گذاری در بخش کشاورزی کاری معمول بوده و ما از طرح هایی که در چارچوب سیاست های جمهوری اسلامی باشد حمایت می کنیم، افزود : یکی از روش های سرمایه گذاری کشاورزی اجاره زمین است اما خبرهایی که در مورد اجاره زمین توسط قطر منتشر شده واقعیت ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه نشست هفتگی با خبرنگاران درباره ارسال دعوت نامه برای محمد مرسی رئیس جمهور مصر به منظور شرکت در نشست سران عدم تعهد در تهران، اظهار داشت: هنوز فرستاده ویژه رئیس جمهور کشورمان اعزام نشده و هر وقت زمان و فردش قطعی شود اطلاع رسانی لازم صورت می گیرد.
خبرنگاری از سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اخبار منتشر شده درباره دستور رئیس جمهوری مصر برای صادر نکردن روادید برای اتباع ایرانی و عراقی پرسید که وی ضمن رد این ادعا گفت: اخباری که در این زمینه منتشر می شود، فاقد اعتبار لازم است و به نظر می رسد برخی جریانات رسانه ای به آن دامن می زنند. مهمانپرست با بیان این که برخی جریانات به دنبال دور نگاه داشتن مسلمانان از یکدیگر هستند، افزود: فعالیت برخی رسانه های عربی و غربی برای دور نگاه داشتن 2 ملت ایران و مصر از یکدیگر است.
سخنگوی شورای نگهبان طرح مسایلی درباره واگذاری اجرای انتخابات به نهادی غیر از دولت را طرحهای سیاسی خواند که قابلیت اجرا ندارد اما او تاکید کرد که امکان نظارت بیشتر یا تغییر مکانیزم برگزاری انتخابات در درون دولت از وزارت کشور به وزارتخانهای دیگر اجرایی است.پیش از این معاون رئیس جمهور و رئیس ستاد انتخابات در واکنش های جداگانه به مخالفت با پیشنهاد تغییر نهاد برگزارکننده انتخابات پرداخته بودند.به گزارش ایسنا، عباسعلی کدخدایی در ارزیابی از این موضوع که آیا با قوانین عادی میتوان اجرای انتخابات را به نهاد دیگری واگذار کرد؟ گفت: اصل 99 قانون اساسی بحث نظارت بر انتخابات را مطرح کرده و در مورد اجرا حکمی ندارد، در حقیقت اصل 99 قانون اساسی مرتبط بر اجرا نیست و فقط احکام نظارت بر انتخابات را بیان کرده است. قانون اساسی در مورد اجرا حکمی ندارد.عضو حقوقدان شورای نگهبان تصریح کرد: این که به طور کلی سوال شود آیا اجرای انتخابات میتواند به نهاد دیگری واگذار شود، شاید پاسخ مثبت باشد اما با توجه به اقتضائات جامعه، فضای اداری و حاکمیت کشور باید روشنتر نسبت به این مسئله، موضوع را تبیین کرد. کدخدایی افزود: طبق قانون اساسی بحث اجرا بر عهده قوه مجریه است. همان طور که تقنین از جمله وظایف انحصاری مجلس شورای اسلامی و قضا از وظایف انحصاری قوه قضاییه است. در این سه حوزه هیچ کدام قوا نباید دخالتی در کار یکدیگر داشته باشند. این یک برداشت عمومی از اصول مختلف قانون اساسی است. وی گفت: اما اگر سوال این باشد که ما اجرا را از نهاد وزارت کشور گرفته و به وزارتخانه دیگر بدهیم شاید بگویم پاسخ مثبت است اما باید توجه داشت که وزارت کشور در گذشته وزارت داخله بود و تمام امور حاکمیتی از جمله انتخابات را در این مقوله را عهدهدار بود. بنابراین در طول سالیان گذشته زمانی که دولت مدرن در ایران شکل گرفت، شاهد بودید که انتخابات و اینگونه امور سیاسی برعهده وزارت کشور بوده است. سخنگوی شورای نگهبان یادآور شد: اما اینکه بخواهیم از وزارت کشور بگیریم و به یک بخش دیگری از دولت بدهیم این موضوع با رویه گذشته و جاری در کشور همخوانی ندارد. البته مانع قانون اساسی ندارد اما باید دید مطلوب هم هست؟ شاید مطلوب نباشد. وی در پاسخ به این سوال که اگر قرار باشد اجرای انتخابات از قوه مجریه گرفته و به نهاد دیگری واگذار شود آنگاه این موضوع با قانون اساسی مغایرت پیدا خواهد کرد؟ گفت: اگر اجرای انتخابات را به مفهوم وظایف اجرای قوه مجریه تلقی کنیم طبیعتاً نمیتوانیم آن را از قوه مجریه سلب کنیم. اما بحثی که برخی افراد مطرح میکنند شاید سلب اختیار دولت و قوه مجریه نباشد و بیشتر بحث آنها به نوعی نظارت بر انجام وظایف دولت باشد و لذا پیشنهادهایی مانند کمیسیون ملی انتخابات، هیئت ملی انتخابات و اسامی از این قبیل را مطرح میکنند. کدخدایی خاطرنشان کرد: ظاهرا هدف آنها این است که به گونهای نظارتی بر عملکرد دولت در امر انتخابات داشته باشند. قطعاً اگر بخواهیم انتخابات را یک امر اجرایی تلقی کنیم و اجرا نیز از جمله وظایف قوه مجریه باشد؛ ما نمیتوانیم این را از قوه مجریه سلب و به نهاد دیگری واگذار کنیم.وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه به نظر میرسد طرح مباحثی در خصوص تغییر نهاد برگزار کننده انتخابات تا حدودی سیاسی است، گفت: انتخابات یک امر سیاسی است و طبیعتا گروهها و جناحهای گوناگون این فضا را دامن میزند این که به عنوان حقوقدان ارزیابی داشته باشند که این کار، یک کار سیاسی است یا خیر؟ اکنون نمیتوانم ورود کنم. به هرحال طبیعت مباحث انتخابات همین مسائل نیز است و ما نباید بهراسیم از اینکه نظر مخالفی مطرح شد. عضو حقوقدان شورای نگهبان یادآور شد: به عنوان مثال اگر گفتند یکی از وظایف شورای نگهبان را این شورا انجام ندهد، اگر قانون اساسی اصلاح شود ما نیز اصراری نداریم که این کار حتماً در شورای نگهبان انجام شود. طبیعتاً نباید خیلی حساسیت داشته باشیم، باید اجازه دهیم نظرات مختلف مطرح شده و هر کدام از روشهایی که به صلاح مملکت است انجام شود.
کدخدایی در ادامه در پاسخ به این سوال که قانون فعلی انتخابات دارای چه اشکالاتی است و ضرورت اصلاح آن تا چه میزان وجود دارد؟ تصریح کرد: قانون انتخابات در اوایل انقلاب تدوین شده است و طبیعتا فضای سیاسی که در دهه 60 وجود داشت با فضای سیاسی که در دهه 90 وجود دارد، متفاوت است. کدخدایی با اشاره به شرایط ثبت نام و تبلیغات کاندیداها با بیان اینکه انتخابات مجلس و ریاستجمهوری در بحث اجرا تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند، خاطرنشان کرد: نظام انتخاباتی که امروزه با آن انتخابات برگزار میکنیم با توجه به شرایط زمان، فضای سیاسی و تعداد کثیری از ثبتنام کنندگان کافی نیست.وی در پاسخ به این سوال که چندی پیش مقام معظم رهبری به مجمع تشخیص مصلحت نظام برای تصویب سیاستهای کلی انتخابات دستوری دادهاند، گفت: در تمدید احکام جدید برای اعضای محترم مجمع تشخیص مصلحت نظام و دوره جدید این مجمع، مقام معظم رهبری دستور دادند که کارهای کارشناسی روی تعدادی از مباحث کلان کشور در قالب سیاستهای کلی صورت گیرد از جمله نظام قانونگذاری و نظام انتخابات. سخنگوی شورای نگهبان یادآور شد: تا جایی که اطلاع دارم در مجمع تشخیص مصلحت نظام کمیسیونهایی تشکیل شد، یک نوبت نیز از شورای نگهبان و وزارت کشور دعوت شد تا نظراتشان را اعلام کنند. ظاهرا کار همچنان ادامه دارد و قطعا اگر به نتیجه برسند در صحن مجمع مطرح میشود و پس از اینکه به تایید مقام معظم رهبری برسد میتوان بر اساس آن قانون عادی وضع کرد.
کدخدایی در پاسخ به این سوال که آیا شورای نگهبان طرح اصلاح قانون انتخابات را پیش از انتخابات ریاستجمهوری لازم میداند یا خیر؟ گفت: ما در این زمینه مصر هستیم و چندین سال است که این موضوع را مطرح میکنیم و علنا از دولت و مجلس درخواست کردم که در این زمینه اقداماتی صورت گیرد اما اینکه چه زمانی این کار انجام شود قطعا باید در زمان کافی باشد و عجولانه به اصلاحات نپردازیم زیرا تجربه نشان داده هر گاه قانون را عجولانه اصلاح کردهایم، نتیجه مثبتی نگرفتهایم. این عضو حقوقدان شورای نگهبان تصریح کرد: هر چه زودتر قانون انتخابات چه در بخش ریاستجمهوری و چه در بخش مجلس شورای اسلامی اصلاح شود و اصلاحات جامع و کامل باشد، انتخاباتی شفاف و بیدغدغه خواهیم داشت. وی تصریح کرد: باید توجه کرد که رجال مذهبی و سیاسی چه کسانی میتوانند باشند و از میان این رجال، کسانی که دارای شرایط هستند باید انتخاب شوند. فکر میکنم این موضوع اندکی مورد بیتوجهی قانونگذار در زمان خود قرار گرفته است. اینکه این موضوع روشنتر بیان شود در عمل ما را با مشکلات کمتری مواجه میکند. در ادامه، مجری برنامه با اشاره به بحث آیتا... یزدی مبنی بر اینکه حتی در انتخابات ریاستجمهوری بحث خواندن و نوشتن کفایت میکند، از سخنگوی شورای نگهبان خواستار توضیح شد که وی خاطرنشان کرد: واقعیت این است که در شرایط انتخابشوندگان و انتخابکنندگان به ویژه برای انتخابات ریاستجمهوری شرط سواد را نداریم. فرض بر این است که وقتی میگوییم رجال مذهبی ـ سیاسی، فرد از سواد کافی برخوردار باشد. وی افزود: یکی از مکانیزمهای ایجاد اطمینان و اعتماد، اعمال نظارت است.اگر شما به یک مرجعی اعتماد کردید و اختیارات به آن دادید، این اختیارات باید جامع و به گونهای باشد که بتواند پاسخگوی من و شمای شهروند باشد. اگر این نظارت جامع و موثر باشد، اسم و لفظ آن را هر چه بگذارید، ما هم قبول داریم.